Monday, May 21, 2018
   
TEXT_SIZE

Cautare in site

Telecabina spre Cetatea Deva

Telecabina Spre Cetatea Deva
Pentru a pune in valoare potentialul turistic al zonei si pentru a facilita accesul catre Cetatea Devei, in anul 2003 au inceput lucrarile pentru constuirea unei telecabine pe Dealul Cetatii. Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului – 278 metri si a diferentei de nivel – 158 metri este primul din Europa.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Hunedoara, DEVA, B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 39.
Detalii: telefon: 0254 / 216.750, Fax: 0254 / 212.200, Acces: Din DN7 (E68), Anul înfiinţării: 1882, Director General: Nicolae Marcel Morar. Muzeu regional cu profilul general Istorie si Ştiinţele Naturii, cu profil principal de Arheologie (preistorie, dacică, romană, medievală), Numismatică, Artă, Etnografie, Ştiinţele naturii (botanică, zoologie, mineralogie, malacologie).
„Magna Curia" sau Castelul Bethlen, sediul actual al muzeului este alături de Parva Curia una dintre cele mai vechi construcţii ale Devei.

Cetatea Deva

Cetatea Deva (Castrum Deve), asezata pe magura andezitica a Dealului Cetatii, in NV orasului, la o altitudine de 371 m Cetatea Devei a fost construita pe urmele unei fortificatii daco romane.Primele lucrari de edificare dateaza din primii ani ai secolului XI, dupa infrangerea de catre unguri a ducelui Ahtum din Cetatea Morisena (Cenad), cand au venit primii colonialisti dinspre vest, alte lucrari au fost executate in timpul regelui maghiar Geza II (1141-1161), cand au sosit primii colonialisti germani in Ardeal.

Cu bicicleta pe străzile Devei - iunie 2015

Vineri, 12 iunie, şi duminică, 14 iunie, bicicletele au „invadat" oraşul.

  • Vineri, pe Bld. 1 Decembrie 1918, elevii de gimnaziu din judeţul Hunedoara au participat la faza judeţeană a evenimentului „Educaţie Rutieră - Cupa DHS", ediţia a VI-a. Evenimentul are ca scop promovarea vieţii sănătoase, a mersului pe bicicletă, dar şi cunoaşterea regulilor de circulaţie de către micii biciclişti. Copiii au răspuns la întrebările din chestionar şi apoi s-au „duelat" în poligon. Câştigătorii vor reprezenta judeţul Hunedoara la finala competiţiei care va avea loc la Sibiu.
  • Duminică, Piaţa Unirii şi întreg oraşul au înflorit. A fost Skirt Bike - o paradă colorată a bicicletelor, împodobite cu flori şi baloane. Domnişoarele şi doamnele au făcut ca oraşul să arate dintr-o dată mai spectaculos, după ce au defilat cu bicicletele, astfel gătite, prin tot oraşul. Felicitări organizatoarelor şi participantelor de toate vârstele! Felicitări şi domnilor care le-au susţinut şi le-au fost alături pe tot parcursul evenimentului.

Ambele evenimente au fost organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva.

Meteo

Unable to get weather data from wunderground.com