Wednesday, June 19, 2019
   
TEXT_SIZE

Cautare in site

Concept reabilitare Cetatea Deva - Incintele 2 si 3

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Adminstraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi Parteneriatul dintre Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Deva şi Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Hunedoara, condus şi reprezentat de Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Deva, în calitate de beneficiar, au semnat, în data de 12.03.2010, Contractul de Finanţare pentru proiectul „Reabilitarea zonei urbane „Dealul Cetăţii Deva”, monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva”, în valoare de 38.428.182,03 Lei.

Urmare a derulării procedurii de atribuire „licitaţie deschisă” cu publicare în SEAP şi Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în perioada mai 2012-februarie 2013, în data de 28.02.2013 a fost semnat contractul de lucrări , încheiat între Municipiul Deva în calitate de beneficiar şi Asocierea dintre SC EURAS SRL, SC CREATIV GROUP SRL, SC RUSTIC CONSTRUCT SRL, în calitate de executant.

Valoarea estimată a contractului a fost de 25.313.781,91 Lei, iar valoarea contractată este de 24.600.000 Lei, fără TVA. Perioada de excuţie este de 12 luni de la data de 22.03.2013, dată la care a fost emis ordinul de începere a lucrărilor.

Cetatea Deva este o zona cu patrimoniu arheologic cunoscut, inclus pe lista monumentelor istorice si se afla in intravilanul orasului Deva, pe malul stang al Muresului la 460 latitudine nordica si 220 longitudine estica insumand o suprafata de aproximativ 30 ha. Cetatea se afla pe o formatiune de natura vulcanica ce se desprinde din masivul Poiana Ruscai, constituind punctul cel mai inalt spre nord, avand o altitudine de 378 m fata de nivelul marii si 184 m fata de oras.

Cetatea medievala a Devei, construita pe dealul cu acelasi nume, a pazit, secole de-a randul, iesirea si intrarea in Transilvania, pe valea Muresului. Pozitia strategica deosebita a inaltimii ce domina orasul Deva i-a ispitit pe oameni inca din cele mai vechi timpuri. Astfel, aici s-au descoperit urme de locuire din neolitic si din epoca bronzului iar prezenta unor blocuri de piatra cioplita, cu caracteristicile taieturi in forma de coada de randunica, dovedeste ca in acest loc a existat si o fortificatie dacica.

Incinta a III-a

Incinta a III-a a fost construita in secolul al XVIII-lea inconjurand celelalte doua incinte si ingloband o suprafata apreciabila de teren. Ea protejeaza mai ales drumul carosabil de acces spre incintele principale de pe varful stancii.

Accesul in incinta se face printr-o cladire poarta (poarta inferioara, denumita in continuare poarta intaia), situata pe latura de sud a  acesteia. Zidurile ei sunt realizate din piatra nefasonata, au o grosime de 2 metri, iar pe latura dinspre exteriorul incintei cetatii au colturile intarite cu blocuri fasonate din calcar. Cladirea portii are in plan, o forma patrata, cu latura de 10 m masurata pe exterior. Cladirea este orientata pe directia nord est –sud vest. Zidurile incintei a treia se inchid pe latura interioara a cladirii pe colturile de nord - vest si nord – est. Cladirea are doua porti ce sunt situate una pe latura sud-est, iar cealalta pe latura de nord-vest. Poarta din exterior avea un ancadrament din blocuri de piatra fasonate, in prezent partial distrus.  Cladirea este bine pastrata. Zidurile au paramentul intact in proportie de 80%. Acoperisul este insa integral distrus (deasupra cladirii crescand in prezent vegetatie), imaginea lui pastrandu-se doar intr-o stampa din secolul al XVIII-lea. Exista de asemenea referiri la inventarul acestei porti in lucrarea publicata in anul 1906 de dr. Veress Endre „Deva vara es uradalma”. Din documentele pastrate se poate deduce ca poarta era acoperita cu o sarpanta in patru ape cu invelitoare din sindrila si avea doua porti de acces ce se deschideau inspre exteriorul cetatii. Portile erau din lemn, intarite cu benzi si colturi din fier si aveau pe una dintre foi o poarta-usa mai mica si ea decorata cu elemente din fier.

Drumul de acces se continua pe langa latura de nord a zidului incintei si trecea printr-o a doua poarta (poarta mijlocie, denumita in continuare poarta a doua) situata la mijlocul laturii de nord, la circa 180 m departare de poarta intaia, intrerupand accesul direct spre cetate. Cladirea are in plan, o forma dreptunghiulara, cu laturile avand dimensiunile de 17,35 m si 11,25 m. Peretii sunt din zidarie de tip „opus mixtum” adica din piatra nefasonata in combinatie cu caramida. Cladirea are spatiul interior impartit in doua, unul prin care se facea trecerea prin cladire si un altul in care stateau paznicii. Ambele incaperi interioare sunt boltite cu cate trei bolti din caramida. Golurile portilor si a ferestrelor nu aveau ancadramente. Cladirea este destul de bine pastrata, zidurile avand paramentul intact in proportie de 65%.

Paramentul zidurilor este distrus mai ales in zona celor doua porti si a ferestrelor. Acoperisul este integral distrus (deasupra cladirii crescand in prezent vegetatie). In lucrarea publicata in anul 1906 de dr. Veress Endre „Deva vara es uradalma” se fac referiri si la inventarul acestei cladiri, precum si la acoperisul cu invelitoare din sindrila. Putem deci presupune ca aceasta cladire era acoperita cu o sarpanta in patru ape cu invelitoare din sindrila si avea doua porti. Portile erau din lemn, intarite cu benzi si colturi din fier si aveau pe una dintre foi o poarta –usa mai mica si ea decorata cu elemente din fier.

In coltul de sud - est este un bastion de artilerie, umplut partial cu pamant, prevazut cu metereze pentru tragere cu arme usoare de foc. Alipit de latura nordica a acestui bastion era o scara mobila din lemn, consemnata in documente. Partea superioara a zidurilor si golurile sunt partial distruse.

De la prima poarta pornesc spre nord si est cele doua panze ale curtinei, construite din piatra locala, masurand in inaltime 5 m, in grosime 1,10 m, avand un parapet inalt de 2 m si gros de 0,80 m, prevazut cu creneluri dispuse la distante intre 1,50 m si 2,50 m. La baza parapetului se afla un drum de straja lat de 0,30 m, din zidarie, care se continua cu un drum asezat pe console de lemn. Zidurile incintei sunt din piatra nefasonata, in unele portiuni in combinatie cu caramida. Latura incintei situata intre prima poarta, poarta a doua si bastionul de sud-est, are zidul intarit pe exterior cu contraforti. O parte dintre acestia s-au pastrat pana in prezent, altii sunt distrusi sau acoperiti cu daramaturi, pamant si vegetatie. Partea superioara a zidului este distrusa aproape pe tot traseul, existand insa o portiune intre poarta intaia si cea de a doua, unde aceasta s-a pastrat aproape intacta. Pe aceasta portiune se poate inca observa nivelul drumului de straja si crenelurile partii superioare.

Latura de sud a incintei, mai ales cea care coboara spre prima poarta este cel mai puternic degradata ea necesitand grabnice consolidari.

In partea de vest a incintei, la partea de nord a platformelor pentru artilerie se afla o suita de trei incaperi, identificata in documente ca fiind camera artileristilor. Incaperile sunt inchise la partea superioara cu arce si bolti din caramida. Acoperisul este distrus in totalitate, la fel si golurile pentru ferestre si usi. Atat peste, cat si in jurul constructie exista un strat destul de mare de moloz si depuneri de  pamant.

 

Incinta III – Poarta 1

Incinta III – ziduri in ruina si paragina

Incinta III – Ziduri in ruina

Incinta III – ziduri in ruina si alee de acces neamenajata

Reabilitarea incintei a III-a

Lucrari de pregatire, conservare, consolidare si restaurare a monumentului

Lucrarile se refera la decaparea stratului vegetal si a pamantului depus de-a lungul timpului  in incinte, pentru readucerea lor la nivelul de calcare originar. De asemenea, se refera la inlaturarea daramaturilor, a molozului din daramaturi (pivnite, incaperi cu bolti prabusite, etc) si evacuarea lui, precum si la transportul pamantului rezultat in urma sapaturilor arheologice care vor precede orice interventie asupra monumentului.

Toate lucrarile se vor executa sub stricta supraveghere arheologica.

 • Poarta I

La poarta intai se propun a se executa urmatoarele:

* Lucrari de pregatire a amplasamentului

 • § se va inlatura vegetatia din apropierea cladirii (o portiune de cel putin 1 m latime de jur imprejur) si de pe etradosul boltiilor portii;
 • § se vor curata zidurile de depuneri, de adosari contemporane si de vegetatie (ierburi si muschi);
 • § se vor degaja de pe partea superioara a cladirii depunerile de pamant si molozul din daramaturi.

* Lucrari de conservare primara si consolidare

 • § se vor executa plombari de ziduri acolo unde paramentul este distrus;
 • § se vor realiza consolidari si completari de ziduri, acolo unde este cazul.
 • § desfacerea tencuielilor degradate la pereţi, arce şi bolţi cu păstrarea şi conservarea fragmentelor originare
 • § se va curăţa, conserva şi completa – după caz - piatra făţuită folosită la colţurile exterioare ale porţii şi la bordarea golurilor

* Lucrari de reabilitare volumetrica si functionala

 • se vor reface arcele şi se va repara bolta din zidărie de cărămidă de epocă
 • se vor borda golurile de acces
 • în interior se va executa o pardoseală din lespezi de piatră naturală şi dale şlefuite în dreptul pragurilor, dispuse pe strat suport de balast compactat, şapă din beton şi nisip compactat
 • se va executa o rigolă din piatră naturală,  pe mijlocul aleii (semi) carosabile
 • Pereţii interiori şi exteriori se vor tencui în câmp cu tencuială de epocă şi se vor spoi cu lapte de var
 • se vor reface portile de acces din lemn, avand doua canate cu o latime de 3,60 m si respectiv 3,70 m, iar una dintre foi va avea o usa mica cu latimea de 90 cm.
 • Peste extradosul boltilor se va amenaja o platforma belvedere
 • se va executa o scara de acces la platforma belvedere
 • se va executa un acoperiş cu sarpanta din lemn si invelitoare in patru ape din tiglă solzi; elementele de lemn se vor ignifuga şi trata pentru stoparea atacurilor biologice
 • Spaţiul interior fiind de trecere, se va ilumina, dar nu va fi încălzit. Iluminarea se va face cu proiectoare luminoase şi reflectoare
 • spatiul interior va fi amenajat ca punct de informare pentru vizitatori (panouri ce prezinta istoricul cetatii, pliante, carti etc.)

Incinta III – Poarta 1 dinspre amonte situaţia existentă

Incinta III – Poarta 1 dinspre amonte propunere de reabilitare

Incinta III – Poarta 1 dinspre aval situaţia existentă

Incinta III – Poarta 1 dinspre aval propunere de reabilitare

 • Poarta a II-a

La poarta a doua se propun a se executa urmatoarele:

 

* Lucrari de pregatire a amplasamentului

 • § se va inlatura vegetatia din apropierea cladirii (o portiune de cel putin 1 m latime de jur imprejur) si de pe etradosul boltilor portii;
 • § se vor curata zidurilor de depuneri si de vegetatie (ierburi si muschi);
 • § se va degaja partea superioara a cladirii de depunerilor de pamant si de moloz din daramaturi.
 • § Se va restabili cota originară a pragurilor şi nivelul de călcare originar din spaţiile interioare

* Lucrari de conservare primara si consolidare

 • § Curăţarea suprafeţelor de zidărie din piatră şi cărămidă
 • § se vor executa plombari de ziduri acolo unde paramentul este distrus;
 • § consolidari si completarari ale zidariei ;
 • § se vor executa consolidari ale arcelor si  boltilor din caramida;
 • § se vor executa consolidari ale arcelor celor doua porti de acces.

* Lucrari de reabilitare volumetrica si functionala

 • § refacerea arcelor şi completarea bolţilor din zidărie de cărămidă de epocă
 • § în prima încăpere se va executa o pardoseală din lespezi de piatră naturală, dispusă pe strat suport de balast compactat, şapă din beton şi nisip compactat
 • § se va executa o rigolă din piatră naturală,  pe mijlocul aleii (semi) carosabile
 • § Pereţii interiori şi exteriori se vor tencui în câmp cu tencuială plină de epocă şi se vor spoi cu lapte de var
 • § se vor reface portile de acces din lemn, avand doua canate cu o latime de 3,60 m si respectiv 3,70 m, iar una dintre foi va avea o usa mica cu latimea de 90 cm
 • § Tâmplăria (uşă de acces şi ferestre) se va executa din lemn de stejar
 • § se va executa un acoperiş cu sarpanta din lemn si invelitoare din tiglă solzi; elementele de lemn se vor ignifuga şi trata pentru stoparea atacurilor biologice
 • § peste extradosul boltilor  se va amenaja o terasa acoperita pentru expunere si odihna
 • § spatiul interior va fi amenajat ca spatiu de expunere ( ex. expozitie de costume medievale)
 • § Se va reface pardoseala incaperii din cărămizi dublu presate, format special de epocă, pe pat de nisip compactat şi şapă din mortar de ciment
 • § Spaţiul de trecere nu va fi încălzit. În sala închisă se va realiza o  incalzire electrica.
 • § Iluminatul  spaţiilor se va face folosind proiectoare luminoase şi reflectoare, iar în spaţiul de expunere se vor folosi spoturi reglabile

 

Poarta 2 si ziduri incinta III vazute din amonte - situatia existenta

Poarta 2 interior situaţie existentă


Poarta 2 vazuta din aval - situaţie existentă

Poarta 2 Secţiune propunere de reabilitare
 • Camera artileristilor

La camera artileristilor se propun a se executa urmatoarele:

* Lucrari de pregatire a amplasamentului

 • § se va inlatura vegetatia din apropierea cladirii si de pe partea superioara;
 • § se vor curatarea zidurile de depuneri, de adosari contemporane si de vegetatie (ierburi si muschi);
 • § se vor degaja de pe partea superioara a cladirii depunerile de pamant si molozul din daramaturi;
 • § se va scoate molozul din spatiul interior.

* Lucrari de conservare primara si consolidare

 • § se vor executa plombari de ziduri acolo unde paramentul este distrus;
 • § consolidari si completari de ziduri acolo unde este cazul;
 • § se vor executa consolidari ale boltilor interioare din caramida;
 • § se vor executa consolidari si sistematizarea terenului in zonele de acces

* Lucrari de reabilitare functionala si volumetrica

 • § se va reface acoperisul cu sarpanta din lemn si invelitoare din tigla solzi;
 • § se vor reface rampele de acces cu trepte din piatra;
 • § se va reface fereastra si se va inchide cu tamplarie din lemn;
 • § spatiul interior va fi amenajat ca spatiu de expunere (expozitie de arme medievale – piese de artilerie).
 • § Se va reface pardoseala incaperii si se va realiza o incalzire  electrica. I
 • § nstalatia de iluminat interioara se va face folosind spoturi reglabile

Camera artileriştilor – Situatia existenta
Camera artileriştilor – Faţadă propunere de reabilitare

Camera artileriştilor – Faţadă Vest propunere de reabilitare

 • Ziduri incinta a III-a, fortificatii vest

Se propun a se executa urmatoarele lucrari:

* se va inlatura vegetatia de langa zidurile incintei a III-a pe o fasie de 2 m in exteriorul incintei si de 5 m in interiorul incintei;

* se vor inlatura daramaturile si depunerile de pamant de langa zidurile incintei;

* nivelul de calcare al incintei a treia va fi adus, prin evacuarea depunerilor de pamant, la cel din secolul al XVIII-lea;

* se vor executa lucrari de conservare primara si consolidari la zidurile incintei a III-a si la fortificatiile din pamant situate in partea vestica;

* se va executa completarea/restaurarea zidurilor in zonele prabusite, cu refacerea coronamentului

* se vor executa completari locale la zidăriile din piatră - acolo unde paramentul este distrus;

* se vor executa injectări cu pastă de ciment a fisurilor şi crăpăturilor cu deschideri mai mari de 3mm

* curăţarea rosturilor zidăriei din piatră si rostuirea ei cu mortar de var de epocă

* se va conserva/reabilita drumul de straja pe latura vestică şi sudică

* se vor monta parapeţi pentru protecţia turiştilor

* pe o portiune din zidul de incinta intre poarta de intrare 1 si 2 se va reface drumul de straja;

* se va amenaja aleea de acces ce va lega poarta intai de poarta a doua si de podul din lemn pe care se accedea in incinta a doua. In acest sens se vor evacua depunerile de pamant si daramaturi, se va degaja vegetatia pe o fasie de 2 m de la rigola de colectare a apelor pluviale inspre amonte, se va refacere pavajul din dale de piatra, si se vor amenaja locuri de odihna pentru vizitatori. Apele pluviale de pe versanti se vor colectarea in rigole pietruite si vor fi evacuate in canalizarea orasului.

 • Incinta a II-a

Incinta a doua are un traseu ovoidal neregulat, determinat de forma primei incinte si de configuratia terenului. Distanta fata de prima incinta variaza intre 2 m si 20 m. Ea a fost construita la mijlocul secolului al XVI-lea, modificata in secolul al XVII-lea intre anii 1613-1660 precum si in prima jumatate a secolului al XVIII-lea.

Zidul este construit din piatra bruta locala, avand o grosime medie de 1,30 m, fiind prevazut cu un drum de straja lat de 0,80 m si cu un parapet care se mai pastreaza pana la inaltimea de 1,50 m. Latura de nord-est pe o lungime de 25 m este complet distrusa, in urma exploziei din anul 1849.

Aproape de coltul sud-vestic se afla bastionul semicircular, construit de principele Gabriel Bethlen in anul 1618. Este o constructie semicirculara, cu diametrul de 7,20 m, din ziduri de piatra si caramida groase de 1,85 m, inaltimea fiind de 13 m, masurata pe exterior. Bastionul are parter, un etaj si o terasa superioara. Terasa sustinea arme grele de foc dispuse in fata a patru creneluri, carora li se adauga trei jgheaburi pentru lansat lichide incendiare si grenade.

In prezent pe terasa superioara este un strat de moloz de circa 50 cm iar planseul dintre parterul si etajul bastionului este distrus. Se pot inca observa urmele barnelor din lemn ce sustineau acest planseu. Nu se poate vedea pardoseala parterului din cauza unui strat de moloz, a carei grosime nu o putem aprecia. Zidul bastionului, pe partea semicilindrica spre exteriorul fortificatiei era tencuit, tencuiala ce se mai poate vedea si in prezent, chiar daca este puternic degradata.

Pe latura de  nord-vest, curtina a doua este dublata de un zid la o distanta de 2,50 m, formand un zwinger construit tot de principele Gabriel Bethlen. Zidurile nu s-au pastrat pe inaltimea lor initiala.

 • Reabilitarea incintei a II-a

Lucrari de pregatire, conservare, consolidare si restaurare  a monumentului

Lucrarile de pregatire, de conservare primara, de consolidare si restaurare se vor realiza cu incepere din incinta II.

Lucrarile se refera la decaparea stratului vegetal si a pamantului depus de-a lungul timpului  in incinte, pentru readucerea lor la nivelul de calcare originar. De asemenea, se refera la inlaturarea daramaturilor, a molozului din daramaturi (pivnite, incaperi cu bolti prabusite, etc) si evacuarea lui, precum si la transportul pamantului rezultat in urma sapaturilor arheologice care vor precede orice interventie asupra monumentului.

Toate lucrarile se vor executa sub stricta supraveghere arheologica.

 • Scara semicirculara est si incaperi anexe din incinta II

La scara semicirculara si incaperile anexe se propun a se executa urmatoarele categorii de lucrari:

* Lucrari de pregatire a amplasamentului

 • § se va inlatura vegetatia de pe scara semicirculara si din imediata apropiere a ei, din incinta a III-a;
 • § se vor curata zidurile scarii de depuneri de vegetatie si pamant;
 • § se va inlatura vegetatia, molozul si depunerile de pamant de pe si din interiorul celor doua incaperi, in care se ajunge de pe scara semicirculara.

* Lucrari de conservare primara si consolidare

 • § se vor executa plombari de ziduri acolo unde paramentul este distrus;
 • § se vor executa consolidari prin injectarea fisurilor si completari de ziduri, acolo unde este cazul;
 • § se vor consolida boltile din caramida ale incaperilor anexa;
 • § in paralel cu lucrarile de pregatire ale amplasamentului si cu cele de consolidare se vor face si lucrari de cercetare arheologica, pentru ca despre zona respectiva nu exista decat  informatii foarte succinte, ea nefiind descrisa in nici una dintre lucrarile publicate pana in prezent.
 • Bastion semicircular Bethlen

La bastionul semicircular se propun a se executa urmatoarele:

* Lucrari de pregatire a amplasamentului

 • § se vor inlatura depunerile de pamant de pe terasa bastionului si din interiorul lui.
 • § Se vor curata zidurile de vegetatia parazitara

* Lucrari de consolidare primara si consolidare

 • § se vor executa plombari de ziduri acolo unde paramentul este distrus;
 • § se vor realiza consolidari si completari de ziduri, acolo unde este cazul.
 • § curăţarea rosturilor zidăriei din piatră
 • § conservarea porţiunilor cu tencuială originară
 • § desfacerea îngrijită a unor asize de piatră degradată de la partea superioară a zidului şi înlocuirea lor cu zidărie de epocă
 • § se va completa zidăria pentru conturarea golurilor

* Lucrari de reabilitare volumetrica si functionala

 • § se vor completa zidurile bastionului, la partea superioara;
 • § platforma se va amenaja ca punct de observatie a panoramei orasului si a imprejurimilor, prin amplasarea unor lunete;
 • § spatiul interior va fi reabilitat prin refacerea planseului etajului intermediar si a scarii interioare si amenajat ca spatiu de expunere (expozitie de arme medievale);
 • § intrarea va fi protejata si inchisa astfel ca apele pluviale sa nu patrunda  in interiorul bastionului;
 • § pereţii interiori şi exteriori se vor tencui cu tencuială plină de epocă cu mortar de var şi se vor spoi cu lapte de var
 • § Închiderea spaţiului interior se va face cu tâmplărie din lemn de stejar
 • § incaperile vor fi incalzite electric, iar iluminarea interioara se va face prin spoturi reglabile

Incinta II –   Bastion semicircular Bethlen.  Vedere din incinta III

Incinta II –  Bastion semicircular Bethlen. Vedere din incinta III

 

Incinta II – Bastion semicircular Bethlen – vedere din incinta I

Incinta II – Bastion semicircular Bethlen. Vedere din interior

Incinta II – Bastion semicircular Bethlen Fatada propunere

Incinta II – Bastion semicircular Bethlen Secţiune propunere

 • Ziduri incinta a II-a

La zidurile incintei se propun a se executa urmatoarele:

* Lucrari de pregatire a amplasamentului

 • § se va inlatura vegetatia situata intre incinta a doua si prima incinta;
 • § se vor inlatura vegetatia, daramaturile si depunerile de pamant intre zidurile incintei a treia si a doua pe latura de sud, incepand de la scara semicirculara si terminand in zona teraselor de artilerie din cadrul incintei a treia;
 • § se vor inlatura vegetatia, daramaturile si depunerile de pamant pe o fasie de 10 m adiacenta cu latura de nord a zidurilor incintei a doua;
 • § se vor realiza consolidari ale versantului nordic in zona afectata in urma exploziei din anul 1849. De asemenea, stancile dislocate si aflate inca intr-o pozitie instabila vor fi distruse;
 • § nivelul de calcare al incintei a doua va fi adus, prin evacuarea depunerilor de pamant, la cel din secolul al XVIII-lea.

* Lucrari de conservare si consolidare

 • § se vor executa completari de ziduri acolo unde paramentul este distrus;
 • § se vor realiza consolidari si completari de ziduri, acolo unde este cazul;
 • § se vor completa zidurile la partea superioara ;
 • § se va desfiinta poteca de acces de pe latura de sud si se va reface zidul in aceasta portiune;
 • § se va reface zidul pe latura de nord, in portiunea complet distrusa, restaurandu-se si drumul de straja pe aceasta zona;
 • § se vor reface zidurile turnului de langa poarta de acces, de pe latura de nord, iar la partea superioara va fi amenajata o platforma pentru vizitatori pentru a putea admira imprejurimile;
 • § lucrarile vor fi executate concomitent cu finalizarea cercetarii arheologice a intregii incinte, in special a zonei de est cuprinsa intre zidurile incintei a doua si intaia. Acolo unde se descopera ziduri, fundatii ale unor cladiri distruse sau fundatii ramase din faze anterioare de constructie in functie de importanta lor ele vor fi marcate la nivelul terenului;
 • § in vederea asigurarii unui iluminat corespunzator pe aleile pietonale din incinta a doua, precum si a platformelor din incinta s-a prevazut montarea unor stalpi metalici de iluminat ornamentali, pitici (h = 0,6 m);
 • § in vederea punerii in evidenta a zidurilor incintei I s-a prevazut montarea unor proiectoare uniform distribuite in de jur imprejurul zidurilor incintei.
 • Iluminat cai de acces

Lucrarile de reabilitare ale cailor de acces spre cetate, presupun realizarea unei instalatii electrice de iluminat exterior.

In zona de acces spre incinta a III-a, se propune o instalatie electrica de iluminat exterior, ce va fi realizata cu stalpi metalici (H = 2,0 m), echipati cu corpuri de iluminat ornamentali. In punctele de odihna, acolo unde se amplaseaza banci, va fi realizat un iluminat local cu stalpi metalici pitici (H = 0,6 m). Comanda instalatiei electrice de iluminat exterior se va realiza prin intermediul unui luxomat – releu crepuscular, montat pe cladirea postului de transformare din zona.

 • Reabilitarea drumurilor de acces

Tronsonul de drum existent situat intre intersectia strazilor Stefan cel Mare cu str. Cetatii, actuala Prelungire Cetatii, se va moderniza, reabilita si largi la 4,00m partea carosabila (categ. IV)

Dinspre  strada propusă a fi reabilitată,  Prelungire Cetatii, se va amenaja un acces semi carosabil, spre Poarta I, care va continua in incinta III până la staţia de sosire a monolinnerului si apoi spre platformele de artelerie din partea vestica. Aleea va avea latimea de 3.00 m.

 • Cercetarea arheologica

Inainte de demararea lucrarilor se va efectua cercetarea arheologica a incintelor II si III.

Cercetarea are în vedere executarea unor sondaje în diferite puncte ale cetăţii, pentru a identifica cotele aferente nivelurilor de călcare din diferite epoci istorice, cotele de fundare ale zidurilor si dezvelirea unor ruine aflate sub cotele de calcare actuale.

Sondajele sunt distribuire conform planului de săpătură, astfel:

-  10 sondaje în exteriorul zidului principal de incintă pentru a afla talpa fundaţiilor, structura zidăriilor, cantitatea de umplutură care va trebui evacuată

-  3 secţiuni şi 2 sondaje pe zidul incintei 2, în zona în care acesta a explodat, pentru identificarea traseului originar şi a umpluturilor care trebuie degajate

-  2 secţiuni în zona caselor artileristului, pentru stabilirea planului ruinelor

-  4 sondaje în apropierea bastionului Bethlen pentru reconstituirea traseului iniţial al incintelor 1 şi 2 şi pentru identificarea unor construcţii dispărute

-  5 sondaje la poarta 1, pentru stabilirea planimetriei, etapelor de construcţie şi nivelelor de călcare

-  1 secţiune si 2 sondaje la poarta 2

-  3 secţiuni pe zidul incintei 3, spre interiorul acesteia

-  2 secţiuni şi 5 sondaje pentru cercetarea zonei de acces dintre incintele 1 şi 2, în dreptul turnului de poartă al incintei I şi podului suspendat dintre cele două incinte

Vizitatori

207029
TotalTotal207029

Meteo

Unable to get weather data from wunderground.com