Wednesday, June 19, 2019
   
TEXT_SIZE

Cautare in site

Cladiri istorice din centrul Vechi

Cladiri IstoriceDe-a lungul străzii pietonale a oraşului şi pe străzile adiacente, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean, Colegiul Naţional Decebal, Teatrul de Revistă al Devei, fostul sediu al Băncii Naţionale, Primăria, Biserica Reformată, restaurantul Bachus (fosta cazarmă militară), Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” şi Şcoala Generală „Regina Maria” — care împreună sunt cunoscute localnicilor drept Centrul Vechi.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane

Hunedoara, DEVA, B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 39.
Detalii: telefon: 0254 / 216.750, Fax: 0254 / 212.200, Acces: Din DN7 ( E68 ), Anul înfiinţării: 1882. Muzeu regional cu profilul general Istorie si Ştiinţele Naturii, cu profil principal de Arheologie (preistorie, dacică, romană, medievală), Numismatică, Artă, Etnografie, Ştiinţele naturii (botanică, zoologie, mineralogie, malacologie).
„Magna Curia" sau Castelul Bethlen, sediul actual al muzeului este alături de Parva Curia una dintre cele mai vechi construcţii ale Devei.

Parcul orasului

Parcul OrasuluiLa poalele dealului Cetatii se intinde Parcul Orasului, sau Parcul Cetatii. Din initiativa lui Dr. Petru Groza, aici au fost adusi din Parcul Dendrologic Simeria, o mare diversitate de arbori care au fost plantati si ingrijiti de doi gradinari profesionisti. La intrarea dinspre oras a parcului se afla in partea dreapta, casa lui Dr. Petru Groza („casa fara acoperis” cum ii spun locuitorii varstnici), care se preconizează a fi transformată în muzeu memorial. In stanga intrarii se gaseste statuia pedestra a lui Decebal. In centrul parcului rezista de decenii chioscul orchestrei sau Filigoria, loc de intalnire si popas pentru turisti si pentru devenii romantici. Spre filigorie isi indreapta privirea statuia tăcută a lui Mihai Eminescu. Tot in parc se mai gaseste un loc de joaca pentru copii, iar prin anii 1970-1980 exista si o minigradina zoologica a carei vedeta era un urs carpatin inchis intr-un spatiu special amenajat. Au mai existat in parc pana prin anii '70 o baie publica si un trenulet pe sine care plimba copiii dar si adultii dornici de relaxare.
Din parc se poate urca direct pe Cetate, pe treptele betonate pana la tunel, apoi pe potecile special amenajate. Tot in parc, la baza dealului Cetatii se gaseste restaurantul Perla, renumit pe vremuri printre deveni pentru petrecerile care se faceau aici.
In nord-vestul parcului, la marginea dinspre dealul cetăţii, se află castelul Magna Curia, construit în secolul XVI. Iniţial castelul a fost conceput în stilul Renaşterii, dar restaurările ulterioare (din timpul lui Gabriel Bethlen, în anul 1621, precum şi cele din prima jumătate a secolului XVIII) i-au adăugat şi elemente de artă barocă.
In prezent complexul arhitectonic Magna Curia adăposteşte Muzeul Judeţean Deva (secţiile de istorie si Stiinţe naturale).
La marginea de est a parcului este Liceul Sportiv Deva, renumit pentru generaţiile de gimnaste precum: Nadia Comăneci (sub îndrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenori Octavian Belu şi Mariana Buruiană), ş.a. După sala de sport se ascunde „Stadionul Cetate”, unde evoluează echipa de fotbal „Mureşul Deva”.
Pe străzile adiacente parcului, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean.

Meteo

Unable to get weather data from wunderground.com