Wednesday, June 19, 2019
   
TEXT_SIZE

Cautare in site

Despre Deva

ORIGINEA NUMELUI

Denumirea orasului Deva se presupune ca provine de la localitatea dacica Decidava din care deriva Dava, apoi Deva (cuvantul dac dava inseamna cetate si se gaseste in denumirea mai multor localitati dacice: Singidava, Piroboridava, Sargidava, Pelendava, etc). Aceasta teorie nu poate fi insa sustinuta stiintific, neexistand nici un document in care sa apara numele Deva ca asezare in Dacia. Alta teorie demonstreaza prin argumente lingvistice competente originea slava a denumirii de la cuvantul slav djevoika (fecioara), dar nici aceasta teorie nu este unanim acceptata. O a treia teorie atribuie originea numelui Deva, Legiunii romane Augusta II, care a fost transferata in aceasta zona din Castrum Deva denumit si Castra Devana, Deva Victrix Castra Legionis sau Deva, din Britania ( actualmente orasul Chester din Marea Britanie ). Denumirea Castrum Deva apare pe Tabula Pentingeriana (harta antica intocmita intre anii 260-271 d.Hr.).
Este posibil ca romanii sa fi adus in zona numele castrului de unde veneau. Aceasta teorie se bazeaza si pe faptul ca denumirea Castrum Deva apare si in prima atestare documentara a orasului, intr-un act emis in 1269 de ducele Transilvaniei Stefan fiul lui Bela al IV-lea.
S-a mai incercat asocierea numelui Deva cu legendara Diva, frumoasa sora a lui Decebal, precum si cu unele cuvinte din sanscrita si sumeriana, iar unele cercetari recente sugereaza o legatura cu denumirea Dowina.

Originea Numelui

Denumirea localitatii poate fi si de origine celtica, din perioada cand celtii erau prezenti in toata Europa Centrala si de Est. Plinius si Ptolemeu mentioneaza o localitate cu numele Deva in Galia pre-romana. De-a lungul istoriei localitatea apare sub mai multe denumiri: Dava, Deua, Deva, Diemrich, Schlosburg, iar pe hartile medievale este trecuta Deva sau Dewan. Localitati cu numele Deva mai exista in Tara Bascilor si in Provincia Asturias din Spania, in Kosovo, in Nigeria si intre Egipt si Etiopia, pe marginea Nilului, iar stadionul echipei de fotbal Chester City F.C. se numeste Deva Stadium.


Pe scurt, despre Deva...

Deva, resedinta a judetului Hunedoara, este situata pe malul stang al Muresului, la 187 m altitudine, la poalele muntilor Apuseni si Poiana Rusca.

Orasul DevaDesi prima atestare a Devei dateaza din 1269, numeroase vestigii, in mare parte conservate la Muzeul Judetean Hunedoara, demonstreaza ca localitatea dateaza din neolitic, din epoca pietrei slefuite (5500-2500 i.e.n.). Numele DEVA se considera ca provine din cuvantul dac "dava" insemnand fortareata sau cetate. Populatia stabila la Recensamantul populatiei din 18 martie 2002 este de 69.257 locuitori, distribuita astfel:

Municipiul Deva - 69.257 locuitori, din care:
In localitatea Deva 65.873 locuitori
In localitatea Santuhalm 553 locuitori
In satul Cristur 1.388 locuitori
In satul Barcea Mica 1.351 locuitori
In satul Archia 92 locuitori

Structura populatiei este urmatoarea :

Structura populatiei,
in functie de sex
Barbati 33.341
Femei 35.916
Structura populatiei,
in functie de
nationalitate
Romani 61.785
Maghiari 5.968
Romi 878
Germani 338
Structura populatiei,
dupa religie
Ortodocsi 57.611
Romano-catolici 5.252
Greco-catolici 909
Reformati 1830
Altii 3650Putina istorie ...


Cele mai vechi urme de locuire in perimetrul orasului Deva au fost descoperite in zona Dealului Cetatii, ele apartinand culturii neolitice Turdas - Vicina (5500 - 3500 i.Hr.). Este vorba de unelte de piatra si vase de lut ars incizate, care apartin culturii Cotofeni.
In secolul I i.Hr., in zona Dealului Cetatii exista o asezare dacica fortificata, fapt dovedit de descoperirea in zidurile cetatii feudale a unor fragmente de edificiu anterior, de tipul "murus dacicus" (ziduri de piatra intarite cu trunchiuri de lemn in sistemul unor crestaturi speciale).
Cucerirea Daciei de catre romani in secolul II d. Hr. Marcheaza o noua etapa de evolutie in istoria zonei. Alaturi de un punct militar de observatie amenajat pe Dealul Cetatii, romanii au construit in zona edificii semifortificate denumite "vila rustica".
Din secolul XI dinspre Campia Panonica incepe patrunderea treptata in lungul Vaii Muresului, a populatiei maghiara. Regiunea intra din secolul XIII sub influenta Coroanei maghiare, in 1276 fiind organizat comitatul Hunedoara din care facea parte si Deva.
In anul 1242 localitatea Deva a fost incendiata de tatari, care au patruns in lungul Muresului dinspre est.

Poza Istorie - Cetatea DevaLa mijlocul secolului XIII se pun bazele cetatii feudale, care este amintita pentru prima data in anul 1269 sub numele de "Castrum Deva" cu ocazia redactarii unui act de danie comitetului Chyl din Calnic, de catre ducele Transilvaniei Stefan, fiul lui Bela al IV-lea al Ungariei. Tot in aceasta perioada s-a construit o casa nobilara ca resedinta pentru voievozii sau stapanii cetatii si de administratie a domeniului Cetatii Deva. Cetatea Devei avea la 1371 in jurisdictie patru districte romanesti care erau conduse de cneji si nobili.
La inceputul secolului XIV Deva era un targ redus ca suprafata in care locuiau nobilimea, comandantii militari, preotii catolici si cativa mestesugari. Targul cuprindea o piata de alimente, un targ de animale, iar la poalele cetatii o statie de postalioane si un mare birt.
In anul 1453, Iancu de Hunedoara primeste o danie, din partea regelui Ladislau I, Cetatea Devei, fapt care va conduce la o dezvoltare deosebita a localitatii. Viata grea a taranilor din satele zonei a continuat insa, in 1514 si 1524 izbucnind rascoale. Dupa infrangerea armatelor ungare la Mohacs in 1526, de catre turci, in absenta unui rege pe tronul Ungariei, Cetatea Devei a fost disputata intre nobilii Ferdinand de Habsburg si Ioan de Zapolya.

Anul 1550 marcheaza o prima descriere a targului Deva, dupa o lupta data de Ioan Torok, castelan de Hunedoara, impotriva turcilor, mentionandu-se existenta unor bariere care constituiau un sistem de aparare.
In secolul XVI, navalirea repetata in zona a turcilor, provoaca o decadere a localitatii, Deva fiind devastata in timpul atacurilor din 1550, 1552 si 1557. Navalirea turcilor din 1557 a condus la cucerirea Devei, pe care conducatorul turcilor, Soliman cel Mare a daruit-o reginei Isabella a Ungariei care recunoscuse in 1541 suveranitatea Portii.
Cetatea Devei a fost utilizata frecvent si ca inchisoare, aici fiind intemnitati pretendenti la tronul Transilvaniei, nobili cazuti in dizgratie si iobagi. La mijlocul secolului XVI pe drumul Postei s-a construit in piata Devei un han numit "Hanul cel Mare".
In 1581 orasul, sub stapanirea lui Francisc Gesthy isi pierde privilegiile castigate anterior, populatia fiind inrobita.Dieta Transilvaniei, reunita in 1607, a hotarat ca Cetatea Devei sa nu mai fie cadata ca proprietate particulara ci sa ramana in stapanirea principilor transilvaneni.
Un document emis in 1618 reliefeaza stema orasului care avea in partea de jos un brat tinand in mana un crin, iar in partea de sus o stea cu cinci colturi si o semiluna. In anul 1630 domeniul Deva a trecut in proprietatea lui Stefan Bethlen si a sotiei sale Maria Szechy. In anul 1687 Cetatea Devei este ocupata de trupele austriece, conduse de generalul Caraffa Antonio care reinstaureaza regimul habsburgic. Domeniul si Cetatea Devei au fost donate in 1731 de Imparatul Carol al Vi-lea, ducelui Iuliu Visconti. Acesta le-a vandut apoi in 1743 contelui Haller cu suma de 60.000 de galbeni.
In secolul XVIII Deva a fost bantuita de mai multe epidemii, fiind cunoscute ciuma din 1711 - 1719, apoi cea din 1738 - 1740, cand au murit 30 de persoane si ciuma din 1770 - 1771. Pe langa aceste molime, un puternic incendiu a distrus in 1756 o mare parte a orasului iar in 1780 navala lacustelor a nimicit recolta.
In timpul revolutiei din 1848 - 1849 in perimetrul Devei au avut loc confruntari intre armatele revolutionarilor si cele imperiale. Dupa retragerea armatei imperiale condusa de Puchner in lupta de la Simeria, la 9 februarie 1849, revolutionarii condusi de generalul Bem au asediat Cetatea Devei in care stationa o garda austriaca. Victoriile anterioare obtinute i-au determinat pe austrieci sa mineze zidurile cetatii.
Dupa doua luni de asediu, garnizoana cetatii a capitulat. La 13 august 1849 insa, in urma exploziei depozitului de munitie, zidurile Cetatii Devei au fost aruncate in aer, transformand vechea cetate intr-o ruina.Orasul Deva
La cateva zile dupa distrugerea cetatii, trupele revolutionare din Deva au fost infrante, aceeasi soarta avand-o intreaga revolutie din Transilvania.
Pana in 1848 la conducerea targului stateau capitanul orasului, locotenentul si juratii. In timpul revolutiei din 1848 Deva a fost proclamata oras cu consiliu ales, avand autonomie in conducere. Regimul absolutist din perioada 1848 - 1860 a introdus insa primari numiti, localitatea fiind pusa sub puterea prefecturii. Aceasta forma a ramas neschimbata si sub regimul liberal din anii 1860 - 1866. Din 1886 Deva redevine oras cu consiliu ales.
Anul 1854 a marcat introducerea telegrafului in oras si primul spital civil iar 1868 intrarea in gara a primului tren.
In anul 1866 a fost construita o noua primarie pe un loc achizitionat de la Domeniul Fiscal, in schimbul caselor care formau temnita din cartierul Greci. Dupa 15 ani in 1901 cladirea Primariei a fost demolata, inaltandu-se pe acelasi loc sediul actual. Sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX au marcat pe fondul dezvoltarii capitalismului in zona, o noua etapa de prosperitate, Deva reprezentand resedinta pentru multi capitalisti care au investit fonduri in zonele Hunedoara, Calan si Muntii Apuseni.
In 1895 ajunge la Deva prima bicicleta, in 1894 prima linie telefonica, in 1901 primul automobil, in 1905 curentul electric si cinematograful, in 1908 primul telefon public.

ORASE INFRATITE CU MUNICIPIUL DEVA

ARRAS
Infratirea cu Arass(la sobolani,din cauza ca are foarte multe catacombe in cldirile vechi -care au rezistat in timp sec.17-18)a avut loc in data de 21 iunie 1998 .Orasul Arras se afla in nordul Frantei in regiunea Artois,are o populatie de aproximativ 50.000 de locuitori.Majoritatea cladirilor dateaza din sec.17-18.
A fost capitala regionala a galezilor,iar apoi a romanilor.In Evul Mediu orasul a devenit cunoscut ca oras textil,realizand decoratiuni textile de aplicat pe pereti,brodate cu fire de aur si argint.Din cauza continutului pretios,foarte putine din aceste podoabe s-au pastrat.
Multe batalii din Primul Razboi Mondial s-au purtat la Arras,populatia civila a fost evacuata,iar orasul a fost bombardat de catre trupele inamice.Orasul intreg a devenit o ruina.In jurul anilor’20,Primaria si cladirile din jurul pietelor au fost renovate,respectand vechiul stil in care au fost construite.Muzeul orasului si galeria de arta-“Musee des Beaux Arts”(Muzeul artelor frumoase)-isi are locatia intr-o manastire ce dateaza din sec.18.
Universitatea din Artois-in fiecare an selecteaza 3sau 4 studenti care vor invata un an de zile in Franta(studii universitare sau burse).

CHERBOURG-OCTEVILLE
Incepand din anul 1996 s-au organizat schimburi cu caracter umanitar in beneficiul municipiului Deva si a cetatenilor sai,cu sprijinul orasului Cherbourg-Octeville.Aceste legaturi s-au aprofundat in decursul anilor si astfel infratirea cu orasul Cherbourg-Octeville s-a realizat in vara anului 2004.
Este oras-port la Marea Manecii(aici a avut ultima escala Titanicului inainte sa plece spre America).
Orasul Cherbourg-Octevile cu o populatie de 44.108 locuitori este oras resedinta a unei Comunitati Urbane de peste 90.000 locuitori,a 2-a aglomerare urbana a Normandiei,dupa Caen.
Orasul a fost marcat de dificila perioada a celui de al 2-lea Razboi Mondial,a fost ocupat de armata germana in 1940,orasul a fost considerat de catre ocupanti un loc strategic esential.Dupa lupte stranse contra armatei americane,trupele germane se predau la 26 iunie 1944,dupa 20 de zile de la debarcarea aliatilor.
Multe cladiri dateaza din sec. 18.Totodata port comercial,militar si de pasageri,devine rapid o escala transatlantica pentru marile pacheboturi,fiind astazi un port de nivel international care gazduieste cele mai mari manifestari nautice.
Un oras modern cu teatru sau “A L’Italienne”muzee de arta si istorie,bazilica Saint(e)Trrinite,biserica Saint Martin,castelul Ravale(t).Multe parcuri.

SZIGETVAR
Szigetvar este un orasel cu doar 12000 locuitori,situat la aprox.30 km vest de orasul Pecs.Are o istorie bogata,cea mai cunoscuta fiind lupta dintre fortele de aparare ale Regatului Ungariei si armata turca,condusa de Sultanul Suleiman cel Magnific,din 1566.Importanta orasului ca o puternica fortareata a crescut pe masura ce armata turca inainta tot mai mult spre interiorul tarii.Primul asediu al turcilor asupra orasului a avut loc in 1556,dar atacul a fost respins;al doilea atac a avut loc in 1566,detasamentul condus de capitanul Miklos Zrinyi( a fost un nobil croat provenit din faimoasa familie Zrinski)numara doar 2500 de soldati,incomparabil cu numeroasa armata turca.Maghiarii au fost in cele din urma infratiti.In amintirea acestei batalii,la Szigetvar a fost ridicat un monument care infatiseaza pe cei 2 conducatori de osti,sultanul si capitanul Zriny.
In fiecare an in luna septembrie se organizeaza serbarile orasului ,ocazie cu care este comemorat Miklos Zrinyi.
Zzigetvar este un oras frumos,linistit,predomina casele.
In toamna se are in vedere deschiderea unei baze de agrement ce include piscine,sauna,sali de fitness.
Ziua nationala a Ungariei este in 15 martie.

YAHCHENG
-Provincia Jiangsu,120.000 locuitori
-Rezervatia Naturala Nationala Yancheng(apartine municipalitatii Yancheng) la aproximativ 40 km de centru orasului Yahncheng,pe coasta Marii Galbene-280.000 de hectare,aprox.50.000 de vizitatori anual,animal protejat:cocorul cu creasta rosie,protejarea habitatului in care traieste.

GENERALITATI
Periodic delegatii ale oraselor infratite realizeaza vizite reciproce;aceste reuniuni au ca obiectiv principal stabilirea progresului inregistrat in proiectele programate si definirea noilor orientari in perspectiva aprofundarii acestor infratiri.
Intalnirile se organizeaza de regula cu ocazia unor manifestari organizate in vreunul din orasele infratite.
Pentru a aprofunda cunoasterea reciproca a istoriei,culturii,vietii sociale se organizeaza periodic schimburi sportive si culturale, cu ajutorul unor asociatii, cluburi, pentru realizarea de manifestari, expozitii, spectacole.
Dezvoltarea economica : intalniri, legaturi intre intreprinderi si institurii care activeaza in domeniul economic, interesate de noi tehnologii, proiecte europene.
In invatamant si sanatate : colaborare intre institutii, schimburi prin internet, calatorii de studii, cunoasterea reciproca a limbii si a culturii.
Intregul ansamblu de schimburi va avea ca punct de sprijin dispozitivele specifice realizate de UE; se vor avea in vedere toate posibilitatile oferite de UE, atat in plan tehnic cat si financiar: sprijinirea reprezentantilor UE in cele 2 tari infratite, programe de dezvoltare.

Meteo

Unable to get weather data from wunderground.com